Hertan maailman uudet kirjat

IMG_20180421_093559Lapsimessujen yksi yllättävistä ja iloisista kohtaamisista oli, kun tapasin Hertan maailman luojan Niina Grönholmin, ja sain luettavaksi uusimmat Hertta-kirjat! Kiinnostavaa tässä oli sekin, että olen viime aikoina tavannut useamman kirjailijan, jotka olisivat voineet saada kirjansa kustannettua perinteisissä kustantamoissakin, mutta ovat päättäneet kustantaa kirjansa itse. Joskus ennen omakustanteissa on vielä ollut sellainen leima, että ne ovat kirjoja jotka eivät kustantamoille ole kelvanneet, mutta tämä oletus pitää kaiken aikaa vähemmän paikkaansa.

Niina kertoi, että Hertta syntyi hänen kaivatessaan omille lapsilleen tarinoita, joissa lapsille annetaan ohjeita arkisista asioista. Siinä Hertan maailma onkin onnistunut, kun huumorin ja riimittelyn kautta ohjeet eivät kuulosta yhtään tylsiltä.

Uudet kirjat ovat Grönholmin itsensä kuvittamia, ja siksi hieman aiemmista eri näköisiä. Nyt Hertta kuulemma näyttää siltä, miltä hän kirjailijjan visioissa alunperin näytti. Uusissa kirjoissa Herta pohtii leikkiä ja aikuisuutta, ihmettelee maailmankaikkeutta, opettelee pukeutumaan sään mukaan ja vierailee kirjailijan lempikaupungissa Pariisissa, jossa vieraillaan muun muassa Louvressa, Sacre Courissa, Notre Damessa ja Eiffel-tornissa.

Me luettiin heti iltasaduksi kaksi Hertta-kirjoista Lapsimessujen jälkeen. Kun aloin lukea kirjoja 3-vuotiaalle, 7-vuotiaskin kömpi pian kainaloon ja halusi tulla kuuntelemaan meidän iltasatua, eikä lukenutkaan vain omaa kirjansa kuten yleensä. Aihepiirit olivatkin eskarilaiselle vielä sopivia, ja Minä olen Hertta -kirjan lapsille tarkoitetut kysymykset herättivät hyviä ajatuksia – ja minulle muutaman kirpeän kommentin siitä, että vietän liikaa aikaa tietokoneella. Minä taas ilahduin etenkin Hertta ja avaruusasioita -kirjan suhtautumisesta avaruuteen. Yleensä avaruutta lähedetään lastenkirjoissa lähestymään vain tiedon kautta, kun taas tässä kirjassa lähdetään liikkeelle ihmetyksestä.

Uuteen Hertta-sarjaan kuuluu myös palapelejä ja Hertta-teemainen noppapeli.

Ylemmässä kuvassa Minä olen Hertta, alemmassa Hertta Pariisissa.

Ylemmässä kuvassa Minä olen Hertta, alemmassa Hertta Pariisissa.

3 vastausta artikkeliin ”Hertan maailman uudet kirjat

 1. Päivitysilmoitus: Lapsimessujen lippuarvonnan voittajat | Tänään on kaunis päivä

 2. Kia/ Luetaanko tämä?

  Hertta-kirjoja emme olekaan lukeneet lasten kanssa, mutta vaikuttavat ihan kiinnostavilta. Monelle lapselle Hertan maailma -peli on varmasti tuttu, joten nämä kirjat voisivat siksikin kiinnostaa lapsia. Tuo, mitä kirjoitat omakustanteista pitää varmasti monelta osin paikkansa, mutta toisaalta ulkopuolisen kustannustoimittajan toimittamana kirja kuin kirja saa osakseen sellaista kriittistä esilukemista ( eli tiivistäminen, oikeinkirjoitusvirheisiin puuttuminen), joka olisi muutaman kohdalleni osuneen omakustanteen kohdalla ollut ihan tarpeen. Joskus omalle tekstille tulee hieman sokeaksi, ja ammattilainen kustannustoimittaja voi tarjota sellaisia parannusehdotuksia, joita ei itse edes tulisi ajatelleeksi. Toisille toki sopii omakustanteena julkaiseminen paremmin, ja ymmärrän kyllä, jos kirjaa ei edes halua tarjota isoille tai pienillekään kustannustaloille.

  Vastaa
  1. Meri Artikkelin kirjoittaja

   Näitä omakustanteita, joita olen nyt lukenut, on ollut tekemässä ammattimainen joukko ihmisiä, eli mukana myös oikolukijoita, editoijia, graafikoita… Omakustanteenkin voi siis tehdä tiimityönä ja laadukkaasti, mutta se vaatii itseltä enemmän osaamista kun tämä tiimi pitää itse kasata.

   Monissa omakustanteissa tuo, mitä sanoit, toki on totta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *