Etsiväkerho Hurrikaanin mysteerikirja

IMG_20180303_183012

Tässä kirja johon ihastuin! Mä rakastan kirjoja joissa saa itse vaikuttaa kirjan juoneen, ja niitä ei todellakaan ole liikaa. Tässä kirjassa tosin lopulta päädytään aina samaan lopputulokseen, mutta arvoitus pitää ratkaista, ennen kuin lopun saa selville. Vaikka kirja on tarkoitettu alakouluikäisille, mä jännitin ihan kybällä, mitä seuraavaksi tapahtuu, paljastuuko valeasuni, kuka valehtelee, kuka puhuu totta ja kuka lopulta on syyllinen!

Etsiväkerho Hurrikaanin mysteerikirja on dekkari kouluikäisille lapsille. Tämä dekkari on vain erilainen siinä, että syyllinen pitää selvittää itse. Kirjaan on myös tuotu pelimäisyyttä varuste- ja kuulustelukorteilla, joita saa valita tietyn määrän jokaista tehtävää varten, ja valitut varusteet myös vaikuttavat siihen, mitä asioita saa tapahtumien kulusta selville. Minä tykkäsin kirjasta niin, että luin kirjan kolmesta pulmasta yhden 7-vuotiaan kanssa ja kaksi illalla sitten itsekseni, ja oikea ratkaisu löytyikin usein vasta, kun oli joutunut palaamaan alkuun ja ottamaan eri varustekortit käyttöön. Myös 7-v innostui kirjasta tosi paljon, ja kirjoitti touhukkaana tietokoneelle muistiinpanoja kaikista henkilöistä koittaessaan ratkaista arvoitusta.

Uskon, että tämä kirja uppoaa niillekin lapsille, joita muuten ei saa helposti lukemaan, ja erityisesti pelien ja seikkailuiden ystäville. Kirja oikeastaan muistuttikin aika paljon seikkailupelejä, joita pelasin tietokoneella lapsena ja teininä!  Pisimmät tekstinpätkät olivat parin sivun pituisia, joten keskittyäkään ei kerralla tarvitse liian pitkään. Kirjassa olevat kortit menevät hukkaan helposti, mutta uudet voi onneksi tulostaa netistä!

Ainoa miinus oli, että yhdessä tehtävässä käsiteltiin aikuisten parisuhdejuttuja tavalla, joka ensinnäkin antoi minusta huonoa mallia lapsille, ja toiseksi ei varmaan aukea vielä ala-asteen alussakaan oleville. Minä vierastan aika paljon sitä, että aikuisten parisuhdekuvioita tuodaan lastenkirjojen juonielementeiksi, etenkään sellaisilla tavoilla että niitä ei käsitellä sen enempää. Lapsi ei vielä pysty arvioimaan, millaiset parisuhdekuviot ovat hyvää ja millaiset huonoa käytöstä.

Tässä kirjassa tilanne nyt ei ollut vielä kovin paha vaan söpön koominen, mutta huonompiakin esimerkkejä on. Viime viikolla katselin 7-veetä varten helppolukuista kirjaa, joka alkoi sillä, että huumorin varjolla kerrottiin siitä, miten päähenkilön isä oli pettänyt vaimoaan kolmen eri naisen kanssa. Tämä kirja oli suunnattu 9-12-vuotiaille! Mniun on tosi vaikea ymmärtää, mitä kirjoittaja ja kustantaja oli ajatellut, kun tämän asian kertominen ei liittynyt kirjan juoneen mitenkään, ja huumoria nyt voi repiä lapsille helposti vähän kevyemmistäkin aiheista!

IMG_20180303_183037

Yksi vastaus artikkeliin ”Etsiväkerho Hurrikaanin mysteerikirja

  1. Päivitysilmoitus: Lasse-Maijan etsivätoimisto: Jalkapallon arvoitus | Tänään on kaunis päivä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *