Kuinka tietokone toimii? Kurkista ja koodaa!

IMG_20160819_211910

Tämän lastenkirjasyksyn ensimmäistä satoa tuli meille arvosteltavaksi, ja tämä kirja kyllä osui meille ihan nappiin. Kurkista ja koodaa on jatkoa lasten Kysy ja kurkista -tietokirjasarjalle, jonka aiemmatkin osat ovat toimineet meillä tosi hyvin. Tässäkin kirjassa pääosassa ovat iloinen kuvitus ja luukut, joiden takaa löytyy ytimekkäästi kerrottuna kiinnostavia tiedonmurusia, tällä kertaa aiheena tietokoneen toiminta ja ohjelmointi.

Aloin kirjaa lukiessa muistella omia peruskoulun atk-tunteja. Opeteltiinko teilläkin formatoimaan diskettejä ja tallentamaan sinne word-tiedosto? Meillä se oli varmaan ainoita asioita, joita opeteltiin – tai sitten ainoita, jotka jäivät mieleen. Ei meillä puhuttu tietokoneen rakenteesta, internetin toiminnasta ja historiasta tai ohjemoinnista mitään. Minusta tässä lastenkirjassa, joka on kustantajan mukaan tarkoitettu jo yli 5-vuotiaille, yhdellä aukeamallakin oli enemmän tietoa kuin minun koko peruskoulun atk-tunneilla yhteensä.

En myöskään voinut olla vertaamatta kirjaa Linda Liukkaan Hello Rubyyn, sillä se on nämä kaksi ovat ainoat ohjelmoinnista lapsille kirjoitetut kirjat, joita olen lukenut – kertoo jotain siitä, miten vieläkin lasten atk-kasvatus on aika alkumetreillä. Kirjat ovat erilaisia, ja molemmissa on omat hyvät puolensa. Hello Ruby sopii mielestäni paremmin jo nuoremmille lukijoille, koska se on kirjoitettu tarinan muotoon. Toisaalta siellä viittaukset tietokonemaailmaan eivät useimmille lukijoille avaudu. Kirjan tehtävät ohjaavat enemmän loogiseen ajatteluun, jota ohjelmointiin tarvitaan, kun varsinaiseen ohjelmointiin.

Tässä kirjassa taas puhutaan paljon esimerkiksi tietokoneen rakenteesta ja eri osista, eri ohjelmointikielistä ja jopa ohjelmointikielen termeistä. Kirjassa on tehtäviä, joissa opetetaan, miten voi itse päästä alkuun ohjelmoinnissa ja ohjelmoida jopa pienen pelin itse. Kirja siis selkeämmin ohjaa lapsia tietokoneen käyttäjiksi ja kokeilemaan tietokoneen käyttämistä itse.

IMG_20160819_212103

Kirjan kuvitus ja tyyli selkeästi viittaa siihen, että kirja on suunnattu pienemmille lukijoille, noin 5-8-vuotiaille. Kun kysyin omalta 5-vuotiaaltani, ymmärsikö hän mitä oli lukenut ohjelmoimisesta, hän vastasi näin: ”Mä vaan luen tätä, mutta en ymmärrä kuitenkaan.” Sanoin sitten reteästi, että kysy vaan minulta, selitän sitten jos et ymmärrä. Lapsi kysyi minulta funktioista ja muuttujista, yritin jonkin aikaa lukea sivua aivot raksuttaen, ja jouduin toteamaan että sori, en mäkään tiedä mitä nämä ovat. Mutta ei se sinänsä minua haittaa, että kirjassa on jotain mitä vielä emme ymmärrä. Tämä on kirja, johon varmasti voidaan palata uudestaan vaikka vuoden päästä ja parin vuoden päästä, ja ehkä ymmärtää jo enemmän. Voi olla, että koodausharjoituksetkin jäävät meillä vähän myöhempään.

kurkistajakoodaa

Kivoimpia kohtia kirjassa olivat minusta ne, joissa pääsi luukusta kurkistamaan vaikka tietokoneen sisälle tai nettisivujen ”taakse”, lähdekoodiin. Niissä luukkuidea toimii kaikista selkeimmin.

Numeroista pitävä lapsi taas innostui eniten binääriluvuista, ja alkoi heti laskemaan perheenjäsenten ikiä binääriluvuiksi muunnettuina.

Yksi vastaus artikkeliin ”Kuinka tietokone toimii? Kurkista ja koodaa!

  1. Päivitysilmoitus: Suomen lasten Suomi | Tänään on kaunis päivä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *